dijous, 30 d’abril del 2009

REUNIÓ AMB L'ALCALDESSA I PLE MUNICIPAL D'ABRIL: DUBTES, PREOCUPACIONS, MENTIDES I DISCRIMINACIÓ


Hola a tothom,

Diem dubtes i preocupacions, arrel de la reunió mantinguda entre Alcaldessa i EAB, després de mesos on la candidatura municipalista barberenca emplaçava a Ana del Frago, i al govern municipal que temporalment encapçala, a què respongués a les preguntes, propostes i temes que plantegem en els plens municipals. Us adjuntem la nota de premsa que s'ha fet des de l'EAB sobre la trobada que va tenir lloc el passat dimarts 21 d'abril.

I mentides i discriminació perquè han estat els dos mecanismes -des del govern municipal i, segons paraules de l'Alcaldessa, per acord de la majoria de grups municipals- que s'han utilitzat per negar la paraula de l'EAB en el ple municipal d'abril. Mentides perquè la persona que periòdicament entra les instàncies a mà per demanar la paraula al ple ha fet una versió diferent en cadascuna de les instàncies presentades, i que l'opció d'afegir en la instància del ple de març els temes a tractar, va ser casual. Utilitzar l'argument l'Alcaldessa que en la instància presentada pel ple d'abril no constaven els temes, com en l'anterior, quan una i altra versió és decisió de la persona que entra les instàncies, per negar-nos la paraula ho trobem una manca de respecte molt greu als espais de participació a la ciutat, com és el ple municipal. I que menteixi l'Alcaldessa sobre una comunicació dirigida a l'EAB que mai ha existit sobre com fer els tràmits per demanar paraules al ple ho trobem igual de greu: l'Alcaldessa no ha respost a cap de les comunicacions que ha fet l'EAB ni persones que integren l'espai municipalista sobre aquest tema. Es pensa que li diem per conya que al ROM queda confús aquest apartat? Doncs no, i més confús va quedar ahir amb les seves argumentacions per dir que no parlaríem. A l'alcadessa i a la resta de grups municipals només els hi diríem: de què serveix posar un telèfon en una instància quan veuen que pot mancar alguna informació que creuen necessària? per què tenen uns drets els i les regidores en l'apartat de precs i preguntes que no tenen la resta de veïnat i entitats de la ciutat, essent aquest lloc l'únic on poden intervenir directament?

Ahir al ple anava a intervenir el Xavier Oñate i en un ple municipal que s'acomiadava el membre d'EUiA Celestino Sánchez, responsable dels pactes de govern amb José Antonio Robles i Ana del Frago, els responsables de les franquícies del PSC a Barberà. Aquests darrers dies i setmanes ha semblat que Celestino Sánchez estigués marxant per la porta del darrere i negant-se la paraula al representant de l'EAB com es va negar ahir al ple municipal, i amb les argumentacions utilitzades, només que es certifica que, a banda d'ell, altres regidors i regidores també van marxar ahir per la porta del darrere. En tot cas, us adjuntem la intervenció que teníem preparada per ahir que tractava els següents temes:

- Participació i transparència municipal
- Reforma del Casal de Cultura
- Aturats i aturades a Barberà

Salut i us animem a què sortiu al carrer aquest 1r de Maig en favor de la classe treballadora, sense oblidar que l'1 de maig commemora la lluita i protesta obrera a Xicago del 1886 que va suposar la consecució de la jornada de 8 hores. Això ens ha de servir d'exemple per veure que com a veïnat ens podem autoorganitzar i fer política des de les nostres quotidianitats i contribuir a canvis socials que siguin un clar avenç per a la col·lectivitat i per a la nostra ciutat.

divendres, 3 d’abril del 2009

NOTA DE PREMSA SOBRE EL PLE MUNICIPAL DE MARÇ I 30 ANYS DE REINSTAURACIÓ DE LES ELECCIONS MUNICIPALS DEMOCRÀTIQUES A L'ESTAT ESPANYOL


La cinquena intervenció de l’EAB al ple municipal es va centrar en denunciar la manca de respostes i de compromisos de l’equip de govern a l’hora de respondre als temes i preguntes que plantegem des de la candidatura municipalista barberenca en els plens municipals on hem intervingut. En canvi, l’alcaldessa va referir-se a la frase feta que va utilitzar l'EAB en la seva intervenció de dimecres, la de “passar-se pel forro” en referència a l'actitud del govern municipal respecte les preguntes i temes que plantegem, per justificar la seva manca de compromís a l’hora de respondre i reunir-se amb l’EAB des de fa cinc mesos, com ha anat prometent ple darrera ple.

La veritat és que encara no hem obtingut cap resposta de tots els temes tractats i de totes les preguntes plantejades. I no és la primera vegada que demanem a l'alcadessa que si mentim o estem equivocats i equivocades ho digui públicament i ho deixi clar. Però no ho ha fet. I si teniem informació confusa que donin informació adequada, però no a l'EAB, sinó al conjunt de veïns i veïnes de la ciutat. Però tampoc ho ha fet. Això és més greu que una frase feta entrecomillada i utilitzada amb més o menys fortuna en una de les nostres intervencions al ple, sense oblidar que moltes vegades escrivim com parlem i això no ho trobem cap problema si tenim clar que no li faltem el respecte a ningú, sinó que exemplifiquem succintament la situació que estem vivim, amb un equip de govern que porta 5 plens municipals sense respondre a les preguntes que li fan veïns i veïnes de Barberà, sense oblidar que el ple municipal és un espai de tots i totes les barberenques al que li haurien de tenir més respecte els càrrecs polítics temporals que avui ocupen els i les regidores i, en primer lloc, qui ostenta el càrrec temporal d'alcaldessa.

Aquest passat dimecres l’alcaldessa va tornar a dir que faria una reunió amb l’EAB per parlar de tots els temes que hem anat plantejat, on també estarien convidats i convidades els i les regidores que volguessin assistir. Nosaltres anirem a aquesta reunió però el més important és que, com reclamem, el govern municipal informi dels projectes que es volen desenvolupar a Barberà, que informi al veïnat sense que els projectes estiguin tancats i si no són convenients per al conjunt de la ciutat els suspengui, els retiri o els modifiqui. Això és el que haurien de fer sistemàticament des del govern municipal i ni l’EAB ni ningú els hauria de recordar. Un greu problema democràtic a escala municipal tenim si hem d’anar recordant això a l’equip de govern. Com no volen que el veïnat estigui cada cop més desencantat de la classe política hegemònica si aquesta passa del veïnat per fer ciutat i transformar-la? De moment, seguirem utilitzant frases fetes, aquest cop un refrany castellà, per exemplificar l'actitud del govern municipal respecte al tractament que fan de la participació i la informació municipal: “dime de que presumes y te diré de lo que careces”.

Tampoc volem passar per alt que avui fa 30 anys que els municipis de l’Estat espanyol tornaven a la normalitat del període republicà, després de 40 anys de dictadura franquista, amb la reinstauració de les eleccions municipals lliures i democràtiques. A Barberà, aquests 30 anys han servit per imposar i consolidar les pràctiques clientelars, la professionalització de la política, el fer negoci personal o empresarial a partir de serveis públics i col·lectius i imposar projectes i intervencions sense informació i discussió prèvies amb el veïnat. El veïnat no defineix el per què, com i què s'ha de fer a la ciutat des de l'administració pública municipal, sinó que una minoria ben informada privadament decideix i, a sobre, es lucra o fa negocis a partir de l'administració municipal. Aquests 30 anys han servit perquè algunes persones, a través dels partits polítics majoritaris i hegemònics, pervertissin el sentit de la democràcia local i el municipalisme. Els dèficits democràtics i de participació, ja sigui representativa o directa, que us expliquem en aquesta nota de premsa sobre el darrer ple municipal són una mostra d’aquesta deriva contrapruduent per a la democràcia. En tot cas, també ara, com fa trenta anys, el veïnat s’organitza perquè els ajuntaments siguin una eina col·lectiva i comunal, un espai polític quotidià que vagi més enllà d’un edifici concret, generant-se dinàmiques de democràcia directa que cal anar consolidant entre el conjunt del veïnat. I des de l’EAB seguirem contribuint a aquest canvi en les formes de fer i concebre la política municipal a la nostra ciutat, per fer de tots i totes les veïnes els responsables i protagonistes directes del present i futur de la nostra ciutat.

Esquerra Alternativa per Barberà.