divendres, 24 de desembre del 2010

Pressupost Municipal 2011 Ajuntament de Barberà del Vallès

Ahir al Ple Municipal es discutia l’aprovació definitiva del Pressupost Municipal. A la sala de plens de l’Ajuntament de Barberà només hi havia 29 persones: 21 regidors i regidores, 3 treballadors municipals i 5 veïns i veïnes -no sabem, en tot cas, quantes persones van seguir el ple per ràdio o internet. Només una entitat barberenca va presentar al·legacions al pressupost, l’associació ADAB, un fet que des de l'Esquerra Alternativa per Barberà (EAB). Aquestes al·legacions van ser rebutjades. Unes segones al·legacions, les de l’Esquerra Alternativa per Barberà es van entrar amb un dia de retard, el passat dimecres 23 de desembre. No ens volem estendre però sí que volem parlar del tracte que s’ha rebut des del govern municipal en aquestes darreres setmanes. Primer, perquè no van contestar cap de les 2 instàncies que vam presentar a l’OAC per poder consultar la proposta de Pressupost Municipal. Al final ens vam presentar pel nostre propi compte per poder-ho fer i el personal de l’OAC ens va acabar facilitant la informació. Segon, perquè havent anunciat a principis de desembre des de l’EAB que el període d’al·legacions acabava el 22 desembre (ho vam anunciar per correu i a la nostra pàgina web, sense que a la ciutat hi hagués cap més informació), cap responsable polític municipal va tenir el més mínim gest d’advertir-nos que ens havíem equivocat d’un dia (vam començar a comptar els dies no per les 24 hores sinó pel pas d’un dia a l’altre i traient els festius i diumenges). Tercer, encara el dimecres a la tarda des de l’OAC se’ns deia que el ple municipal seria el dimecres -hores més tard vam saber que no era així, sinó el dijous. I, quart, i últim, ahir el regidor responsable de presentar el Pressupost Municipal Xavier Garcés no va fer ni el més mínim esment de l’entrada d’unes al·legacions fora de termini i que no es tindrien en consideració. És el que nosaltres pensàvem que passaria ahir al ple, però no, ni això. Tot això ho expliquem perquè no compartim en cap cas la forma d’informar, o pitjor encara, de no informar d’una forma clara i diversa entorn a les dates dels plens especials i que canvien de data, entorn a les dates de consulta d’informació pública o a la més mínima responsabilitat democràtica de donar resposta a una Instància Municipal. Tan difícil és? La web, l’OAC o la informatització de serveis i gestions municipals no hauria de servir perquè tots i totes les veïnes estiguessin ben informades i accessible la informació tan important com la d’un Pressupost Municipal?

El passat dimecres 15 de de sembre dos membres de l’EAB van anar directament, després no tenir cap resposta a les instàncies presentades, a l’OAC a consultar el pressupost. Després de passar a nét la informació, ens vam reunir el passat dimarts 21 de desembre per consensuar i tancar el document que acabaríem presentant, entrant-lo a l’OAC el dimecres 22 de desembre. És el document que avui compartit amb tots i totes vosaltres. Es tracta de 3 al·legacions: la primera, centrada en el que ens costa a tots i totes les barberenques el govern municipal, 11 regidors i regidores, i que com l’any passat, reclamen que tingui un clar reajust, remarcant que encara aquestes 11 persones ens costen més que el que ens costaven a l’any 2006, anys de “booms” immobiliaris a Barberà. La segona, gira entorn a les possibilitats d’estalvi econòmic i energètic, reclamant que els serveis municipals ubicats a l’Edifici Sabemsa i a l’Oficina d’Accés a l’Habitatge passin a no tenir un sobrecost, els primers perquè suposen un lloguer que creiem innecessari -per no qualificar-lo d’una altra forma- i els segons perquè creiem que es podria donar el mateix servei des de l’OAC i gastant menys energia i diners. La tercera, fa referència a un ja històric reclam del teixit associatiu juvenil i que va acabant essent una promesa electoral del PSC barberenc, i és que d’una vegada per totes es posi el finançament públic necessari per tirar endavant aquest servei municipal vinculat a l’oci i la cultura autoorganitzada del jovent barberenc. La nostra proposta és que part dels diners que es recauden a l’empresa privada d’oci nocturn “Carpes del Vallès” serveixi per finançar els 60 mil € que creiem falten per poder donar a vida a un equipament on ja hi hagut inversió pública i ara està totalment aturat per manca de voluntat política. Sabem que són temps de crisi i necessitat personals, familiars i col·lectives però creiem que aquest equipament és interessant per dos sentits: pot ajudar a generar l’auto-ocupació de joves i generar dinàmiques culturals i d’oci municipal en l’àmbit dels joves, una mancança històrica a la nostra ciutat.

Tornant al temps de crisi i necessitats personals, familiars i col·lectives, tenint clar que aquestes al·legacions són poques per poder contribuir a una millora generalitzada de les condicions de vida del veïnat de Barberà que més ho necessita. Això ho diem perquè creiem que el Pressupost Municipal ha d’ajudar i contribuir a això. Nosaltres, com EAB, no hem tingut temps material en 15 dies de disseccionar un pressupost i fer propostes en aquesta línia, i no perquè no vulguéssim sinó perquè en 15 dies i amb les poques, o gens, facilitats que es posen des del govern municipal, tant a nivell informatiu com participatiu, és fa molt difícil. Ens agradaria conèixer els criteris polítics i tècnics de per què les polítiques municipals de Participació (-28%), Joventut (-25%), Població Nouvinguda (-22%), Dones (-13%), Salut (-12%), Benestar Social (-6%), Gent Gran (4%) i Educació (-1,7%) baixen i, en canvi, pugen les de Cultura (+10%) i Esports (+11, i recordem que el Patronat d’Esports és el primer any que presenta números negatius!!!). Ens agradaria conèixer els criteris polítics i tècnics de per què hi ha menys atenció municipal respecte joves, dones i població immigrada que respecte gent gran, i més quan l’atur castiga d’una forma escandalosa a als tres primers col·lectius, sense oblidar que la població adulta aturada és també un dels grups més vulnerables i que pateix l’atur d’una forma més dramàtica. Ens agradaria que ens expliquessin partides genèriques (com el capítol “d’altres despeses diverses” a Gent Gran o el capítol de “TRAE, estudis i treballs tècnics” a Cultura que es disparan) o la previsió d’augment dels ingressos per Zona Blava (augmentaran les zones o augmentarà el preu?) i de l’Aparcament Públic del Mercadet (ampliaran els aparcaments o augmentarà el preu?).

Ahir el regidor Xavier Garcés deia que tothom que havia volgut havia pogut consultar el Pressupost Municipal, fins i tot va retreure que l’única entitat que va presentar a temps al·legacions utilitzés aquest recurs i no el de preguntar-li personalment a ell, com havien fet altres veïns i veïnes, segons va dir. Per l’EAB l’important és que gràcies a què aquesta entitat, ADAB, va presentar al·legacions coneixem públicament les propostes i la discussió i, en canvi, no sabem res d’aquestes converses privades que tant li agraden al regidor. Aquesta actitud del regidor ja la coneixem de l'any -ens va retreure el mateix- i dies més tard, quan ja estava aprovat el pressupost i de forma privada no pública i per escrit com reclamaven, ens va respondre a tota la bateria de preguntes que havíem presentat, i aquella vegada amb molt temps d'antel·lació. Així s’evita la informació pública, la discussió pública, un aspecte bàsic de la democràcia. També direm que l’any passat van transcorrer 42 dies entre l’aprovació provisional del Pressupost Municipal i l’aprovació definitiva i, aquest any, només han transcorregut 29 dies. Ho diem perquè en aquests 29 dies, i els 15 preceptius de consulta pública, creiem que no hi ha temps material per tractar d’una forma justa, igualitària i no discriminatòria el Pressupost Municipal. Això ho sap el govern municipal, però any rere any li és ben igual. A nosaltres ens entristeix veure com els valors democràtics brillen cada cop més per la seva absència al nostre ajuntament per l'actitud d'uns governants que encara s'autodefeneixen d'esquerres i de tots i totes les barberenques.

Nota de premsa sobre la presentació del llibre “Construint municipi des dels moviments socials"

Aquest passat divendres 17 de desembre va tenir lloc a la seu de l’AV d’Eixample-Can Llobet la presentació del llibre “Construint municipi des dels moviments socials”, amb l’assistència d’una vintena de persones. L’acte va comptar amb la presència del Jordi Bonet i Martí, responsable d’un dels escrits del llibre partint de la seva experiència com a investigador social, activista en moviments socials de Barcelona i president de l’Associació de Veïns i Veïnes del Casc Antic de Barcelona.


El Jordi va començar la seva intervenció contextualitzant l’origen del llibre, situant-lo en la iniciativa de la candidatura municipalista de l’Altraveu de Castellar del Vallès, i amb el suport de les Candidatures Alternatives del Vallès, de celebrar unes jornades per reivindicar i debatre el paper dels moviments socials i candidatures polítiques municipalistes en el 30è aniversari de les primeres eleccions locals després de la mort del dictador Francisco Franco. Un paper que al llarg de l’any 2009 es va obviar des de la política institucionalitzada, reclosa en l’homenatge als i les polítiques professionals i oblidant i marginant el paper dels moviments socials. L’exposició del Jordi, des de l’anàlisi social però també des de l’experiència en primera persona en el teixit associatiu i veïnal de Barcelona, va servir per posar de manifest que des de finals dels anys setanta fins a l’actualitat hi ha un fil conductor en la lluita veïnal i la lluita política municipalista, amb diferents persones i generacions, amb diferents i diverses tàctiques, però compartint l’objectiu de democratització de la vida política. L’experiència personal del Jordi a Barcelona també va servir per comprovar de primera mà com les associacions de veïns i veïnes continua essent un instrument bàsic del veïnat per fer política municipal des del carrer, tractant tant temes d’interès veïnal i de barri com de model de ciutat o de societat (a nivell cultural, econòmic i de teoria i pràctica política).


L’acte va comptar també amb la participació del Fabià Díaz-Cortés, veí de Barberà, que va fer una breu introducció explicant la seva participació en llibre, centrada en el procés de construcció de l’Esquerra Alternativa per Barberà (EAB) a la nostra ciutat. En Fabi va explicar com l’EAB neix des de la iniciativa de joves vinculades en el teixit associatiu barberenc, però aquest naixement responc en tot cas a un procés on l’acció política municipalista sempre ha estat l’eix vertebrador, passant d’un àmbit més sectorial i particular, com podria ser el de joventut a un de global i integral, com seria el de treballar per un model de ciutat diferent.


L’acte es va concloure parlant a l’entorn de dues preguntes fetes des de les persones assistents, una a l’entorn del balanç que es podia fer del fet de passar d’una lluita més centrada al carrer a una de més institucional, comentant-se que més que un canvi d’espais on fer política és una complementarietat i que l’èxit no es pot mesurar per victòries concretes sinó pel fet de fer sostingut un procés i un model diferent de fer política; i l’altra qüestió va girar entorn a la necessitat que tenen els moviments socials de comptar amb assessorament legal i tècnic, ressaltant-se que és una qüestió molt important i que cal treballar més, però que cada cop més les persones amb coneixements tècnics que han crescut a través d’aquest moviments socials o entren en contacte per col·laborar pel fet de vincular-se als seus entorns més propers i quotidians.



dimarts, 14 de desembre del 2010

Presentació a Barberà del llibre "Construint municipi des dels moviments socials"

Des de l'Esquerra Alternativa per Barberà (EAB) us volem convidar a la presentació del llibre "Construint municipis des dels moviments socials. Candidatures alternatives i populars i barris en lluita", i posterior debat que es farà a Barberà del Vallès el proper divendres 17 de desembre. L'acte tindrà lloc a la seu de l'Associació de Veïns i Veïnes Eixample-Can Llobet, al carrer Enric Granados 68, a partir de les 20h.

Es tracta d'un llibre col·lectiu que vol reivindicar i posar de manifest "que la política municipal no es fa només des de les institucions i des dels partits polítics tradicionals, sinó que els moviments socials juguen i continuaran jugant un paper destacat", exposant-se experiències des de diferents barris i ciutats al llarg dels darrers 31, després de les primeres eleccions municipals un cop mort el dictador Franco.

En l'acte de divendres a Barberà, comptarem amb la presència de dues persones que van participar en aquesta obra col·lectiva. El Jordi Bonet i Martí, president de l'AV del Casc Antic de Barcelona, membre de la FAVB i investigador social, i el Fabià Díaz-Cortés, geògraf i company de l'EAB.

Us convidem a participar d'aquest acte. Una abraçada i salut!

dissabte, 4 de desembre del 2010

Pressupost municipal i Eleccions Municipals 2011

Des de l'Esquerra Alternativa per Barberà-CAV us volem informar que fins el dia 22 desembre -si no hem fet malament el càlcul dels dies hàbils- hi ha possibilitat de consultar a l'OAC el pressupost municipal que va ser aprovat en el darrer ple municipal i, si ho creieu convenient i necessari, fer al·legacions que vagin acompanyades de propostes en favor del conjunt del veïnat de la ciutat, sense oblidar les persones i col·lectius que estan patint de forma més dramàtica la crisi. Us animem a informar-vos i a exercir la democràcia directa. Nosaltres, com EAB, ho farem i presentarem propostes, com ho vam fer l'any passat -recordant que partits amb representació al ple no ho vam fer- i estem a la vostra disposició si necessiteu ajuda o suport en aquest sentit.

Enllaç on es fa pública, per part del Butlletí Oficial de la Provínica de Barcelona, l'aprovació provisional: https://bop.diba.cat/temp/12-022010034767.pdf#page=1

Per una altra banda, no volem deixar passar l'ocasió, de comentar els resultats de les darreres eleccions autonòmiques pensant en clau municipal. Sabem que no són conteses electorals comparables, però volem ser optimistes. A Barberà quasi un 45% de la població no va voler exercir el seu dret a vot i, per nosaltres, en un context de crisi i de descrèdit dels partits polítics tradicionals, sobretot dels que més s'han desviat de la seva ideologia, continua essent l'assignatura pendent. Cap partit polític amb representació al ple municipal fa cap referència en el darrer número de la revista municipal a l'abstenció, llevat d'un, curiosament el guanyador, CiU, per valorar molt positivament la participació. L'altra anècdota, la d'ICV, que només se'n recorda dels i les persones que han votat en general i, en particular, pels seus votants -per cert, el seu regidor va estar absent en el darrer ple on es va aprovar provisionalment el pressupost municipal, i no és la primera vegada.

Des de l'EAB sabem que el panorama polític a Barberà s'ha complicat, si només ens fixem en els resultats electorals de l'altra dia, i pensant des de l'esquerra, on la suposada esquerra esperem que aviat reconegui públicament dinàmiques que, des de la seva acció de govern, han donat ales al vot a partits clarament conservadors. En tot cas, som optimistes per tres raons: primera, perquè des de l'EAB continuarem com ho hem fet des del dia posterior a les darreres eleccions municipals, treballant en la línia que vam proposar i de la qual no ens hem desviat mai; segona, perquè creiem que, malgrat el fracàs de les esquerres tradicionals (PSC, ICV-EUiA i ERC), i no per la feina del "tripartit", sinó per la política que han seguit en aquests darrers 20 anys, el sentiment d'esquerres a la nostra ciutat continua ben viu i és ben necessari i urgent donar resposta a aquest sentiment i pensant tant en persones que exerceixen com no exerceixen el seu dret a vot; i, tercer, perquè amb els temps que corren, de descrèdit de governants, que han pensat més en el grup que en la seva ideologia i la col·lectivitat, i de crisi econòmica i d'atac frontal dels que més diners i poder tenen contra les classes populars, aquestes classes populars, més enllà de sigles de partits i sindicats, creiem que no es quedaran de braços plegats, com es va demostrar en la darrera vaga general i com es demostrarà en properes mobilitzacions.

Per tot això som optimistes de cara a les properes eleccions municipals, essent l'EAB la garantia per a tots i totes les barberenques d'una esquerra estrictament barberenca, amb veïns i veïnes vinculades al dia a dia del teixit associatiu de la ciutat, és a dir, que fa molt temps que fan política i aquesta pràctica mai l'han fet ni la faran dependrà de tenir o no representació al ple o de tenir un sou per això. I l'EAB també és garantia d'una nova forma de fer política a Barberà, que trenca amb les males pràctiques, el lucre en política, els abusos, la desinformació i aposta clarament per fer de l'ajuntament un instrument, des de la democràcia directa, del poble de Barberà, i no un instrument d'uns i unes poques. De tots i totes però des de projectes de ciutat inclusius i col·lectius. L'EAB és garantia d'il·lusió a Barberà, però no per vendre fum, sinó per després d'il·lusionar, convéncer.

Us aninem a participar del nostre projecte polític municipalista, d'esquerres i barberenc i, sobretot, a participar de forma activa de la política municipal, sigui de forma individual, col·lectiva, organitzada o no organitzada.

Esquerra Alternativa per Barberà - CAV