dissabte, 30 de juliol del 2011

Posem els consells comarcals al servei real dels municipis i les persones?

Des de l'EAB us volem fer partíceps de dos comunicats que hem emès les candidatures municipalistes que formem part de les CAV (Candidatures Alternatives del Vallès) (podeu clicar sobre el text en negreta), el primer, en relació al discurs d'investidura que va pronunciar l'actual representant de les CAV, Carles Escolà (Compromís per Cerdanyola-CAV), en el ple de constitució del nou plenari del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC), on va ressaltar el fet que l'actualitat "els Consells Comarcals són institucions buides de competències, creades a partir d’un interès polític i no de les necessitats de la ciutadania" i va expressar la necessitat i compromís per "convertir aquest òrgan comarcal en una institució realment al servei de la ciutadania, un instrument per defensar els drets socials i els serveis públics, per lluitar contra l'atur". Carles Escolà exercirà el càrrec durant un any, moment en què serà substituït per un altre company o companya de les CAV, i les retribucions assignades en aquests quatre anys aniran directament a donar suport a l'activitat política municipalista que desenvolupen les CAV al Vallès Occidental.

El segon comunicat, és una resposta de les CAV a la convocatòria extraordinària i d'urgència d'un nou ple del consell comarcal aquest passat divendres, on PSC, CIU, ICV-EUiA, ERC i PP s'han repartit el pastís de càrrecs i retribucions del nou consell (CCVOC), i al qual no ha assistit el nostre representant en senyal de protesta per les formes en què s'ha convocat, on la urgència no estava en cap cas justificada. La nova presidenta -que ha augmentat la seva retribució respecte l'anterior president- serà l'ex-alcaldessa de Polinyà, Pepita Pedraza (PSC), després del pacte subscrit entre PSC, CIU, ICV-EUiA i ERC. Recordar que els regidors sociovergents de l'Ajuntament de Barberà Antonio Báez i Pere Ramon també són presents al ple del consell comarcal vallesà, aquests acumulant un altre càrrec institucional i retribucions econòmiques.

dimarts, 19 de juliol del 2011

Veïnat de Badia i Barberà ocupen el CAP per unes urgències 24 hores

Ahir dilluns era el dia anunciat pel nou govern de la Generalitat per tancar les urgències nocturnes a l'ambulatori de Badia del Vallès, després de trenta anys de funcionament ininterromput i donant servei a les poblacions de Badia i Barberà del Vallès, que en l'actualitat compten amb 46 mil habitants censats. Però finalment el CAP de Badia va quedar col·lapsat amb la presència de moltes persones a partir de la mitjanit que van mostrar la seva determinació perquè l'ambultori romangués obert i exercint l'ocupació pacífica de les 12 de la nit fins a les 8 del matí, hora en què ha tornat a obrir el centre d'atenció sanitari públic.

A les primeres hores d'ocupació van arribar les primera persones, com una mare amb la seva filla malalta, que no coneixien el tancament de les urgències nocturnes, i eren les primeres persones en no sé ateses al mateix centre, on tampoc hi havia ambulància en aquell moment. Ara els i les veïnes de Badia i Barberà que necessitin del servei d'urgències hauran de dirigir-se a l'Hospital Taulí o al CAP de Sant Fèlix a Sabadell o al CUAP de Ripollet, la localització del qual es desconeguda per la majoria de població de les dues ciutats vallesanes.

La jornada d'ahir va anar precedida per una convocatòria convocada pel moviment 15-M a Barberà del Vallès, des d'on van sortir un important grup de veïnat de la ciutat en direcció a l'ambulatori de Badia. Arribades allà el grup es va afegir a la concentració impulsada pels i les indignades Badia i teixit associatiu i polític de les dues ciutats vallesanes. La concentració omplia l'entrada i jardins interiors del centre d'atenció sanitari públic i després d'una primera assemblea es decidia iniciar una nova manifestació pels carrers de la ciutat veïna. A la seva finalització es va desenvolupar una nova assemblea, on es va decidir convocar-se a partir de 2/4 de 12 a les portes de l'ambulatori per evitar el seu tancament practicant l'ocupació pacífica del centre d'atenció sanitari públic.

Ahir la determinació de centenars de veïns i veïnes de Badia i Barberà va posar de manifest que la mobilització col·lectiva al carrer davant les retallades que s'estan imposant és el camí per tractar de tu a tu la classe política que està impulsant aquesta política de desmantellament i privatització dels serveis públics. Ahir la Generalitat, ara convergent, anunciava que el tancament de les urgències al CAP de Badia del Vallès no seria de 8 de la tarda a 8 del matí sinó que passarien a ser de 12 de la nit a les 8 del matí. I si la mobilització col·lectiva a Badia i Barberà i al conjunt del Vallès s'estén i es consolida segur que aconseguirem mantenir el que és nostre, el que és de tots i totes, i també sabrà l'actual govern de CiU a la Generalitat que no ens mantindrem impassibles, que lluitarem col·lectivament davant de les seves mesures de classe, de les seves mesures de defensa dels interessos de les classes benestants, fetes contra la majoria de la població i, en particular, la classe treballadora.

Avui 19 de juliol hi ha convocada una nova mobilització, aquesta vegada impulsada per les associacions de veïns i veïnes de Badia i Barberà del Vallès, que començarà a les 18.30 des de la Plaça de l'Ajuntament de Badia del Vallès. Avui hem de tornar a ser més... som-hi!!

dijous, 14 de juliol del 2011

Comunicat conjunt AEB i EAB: no a les retallades a la salut pública!!

Des de l'EAB us volem fer extensiu aquest comunicat que hem elaborat conjuntament amb els i les companyes de l'Alternativa d'Esquerres per Badia, arrel de l'anunci fet per la Generalitat de tancar el servei d'urgències de 24 hores, restringint-lo a un servei de 8 del matí a 8 del vespre, un servei públic intermunicipal que en comptes de reforçar-se es precaritza encara més, augmentant encara més els dèficits que en matèria de salut patim a la comarca.

L’Alternativa d’Esquerres per Badia (AEB) i l’Esquerra Alternativa per Barberà (EAB) volen informar a la població que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha decidit que a partir del 18 de juliol, el Centre d’Atenció Primària de Badia del Vallès, deixi de prestar el servei d’urgències de 24 hores a les poblacions de Badia i Barberà, passant a ser el nou horari de 8 del matí a 8 del vespre. Preveuen derivar les persones amb alguna urgència mèdica als centres sanitaris CUAP Ripollet, CUAP Sant Fèlix i a l’hospital de Sabadell, Parc Taulí. Pel que fa al servei d’ambulàncies, dels dos vehicles amb base a Badia (la de Badia i la de Barberà) volen que una passi a donar servei de 5 del matí a 10 de la nit i l’altre quedi com està, les 24 hores. Això tenint present que el tancament de 4 sales a l’hospital de Sabadell alenteix l’atenció als pacients que porten les ambulàncies, fent que quedin retingudes allà més temps.

L’efecte negatiu d’aquestes reduccions no serà només per als veïns de Badia i Barberà si no que serà força ampli en els centres que romandran oberts donat que hauran d’absorbir els pacients d’altres quatre serveis d’urgències que també tancaran al Vallès Occidental Est, passant de 7 serveis a 2. Tot això comportarà una gran afluència de ciutadans al Taulí, amb el conseqüent col·lapse i risc de conseqüències greus per a les persones que necessitin assistència mèdica urgent. Tot això per unes poblacions que no disposen de transport públic en horari nocturn.

L’AEB i l’EAB consideren que aquestes mesures atenten contra la qualitat del servei públic d’assistència primària i adverteixen que generarà moltes molèsties als usuaris que s’hauran de desplaçar fora del seu barri o municipi, amb el més que probable increment de demanda sobre l’Hospital Taulí. Creiem, a més, que aquestes retallades, aplicades en període vacacional i un cop passades les eleccions municipals, s’emmarquen en un ampli procés de progressiva privatització del servei de salut a Catalunya, al capdavant del qual, el govern de Convergència i Unió ha situat, i no per casualitat, al Dr. Boi Ruiz i Garcia que fi ns al moment era president de la patronal del sector sanitari concertat i que anteriorment havia estat director general de La Unió Catalana d’Hospitals.

Com en altres retallades de serveis i drets que estem patint s’executen amb l’excusa de la crisi econòmica i amb la coartada que no hi ha més remei que estrènyer el cinturó si en volem sortir. Una crisi generada a base d’estratosfèrics guanys econòmics d’uns quants i que ara volen que paguem entre tots.

Davant aquesta situació l’AEB i l’EAB creiem que cal aclarir, com ho fa el Manifest per una Nova Cultura de la Salut, que:

• No és cert que gastem massa en salut ni en sanitat (a Catalunya s’inverteixen menys recursos públics que a Espanya i la Unió Europea)
• Amb el que s’ inverteix tenim un sistema públic de salut molt efi cient i que volem preservar, conservar, millorar i defensar.
• La salut no és un negoci ni una mercaderia.
Els serveis públics com la sanitat no són “gratuïts”, ja que ja els hem pre-pagat amb el nostre treball i els nostres impostos. No acceptem, doncs, co-pagar un servei públic, perquè això fora re-pagar.
• La sanitat pot ser pública (dret social), o privada (negoci i mercat), però la salut sempre és pública. El que diuen sistema de col•laboració públic-privat consisteix a desviar diners i recursos públics a beneficis privats.
• Les persones malaltes que requereixen atenció sanitària no es poden discriminar per papers ni per procedències. Els bacteris ataquen persones més fràgils i menys protegides, no a regulars o irregulars.
• Si calen recursos per la salut, que controlin els paradisos fi scals, el mercat negre i el frau fiscal, i que gravin les Transaccions financeres internacionals i augmentin els impostos als més rics.
• Els serveis públics han de ser prioritaris i han de quedar preservats de la mercantilització, del negoci i de les retallades pressupostàries.
Les inversions socials i les polítiques publiques tenen sempre un impacte en termes de salut.
• L’equitat en salut és la millor manera de mesurar la justícia social.

Per tots aquests motius l’AEB i l’EAB volen manifestar el seu rebuig a aquestes mesures que van en contra de la qualitat de la sanitat pública. Demanem al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que reconsideri aquestes decisions, al mateix temps que demanem a la resta d’institucions públiques locals i comarcals que també ho demanin per fer veure al govern de la Generalitat els greus perjudicis que suposen les retallades per a la població que representen.

Per últim fem una crida a tots els partits polítics, sindicats, entitats i sobretot a la ciutadania en general a refusar les retallades concentrant-se davant del CAP de Badia el proper dia 18 de juliol a les 19 h. i donant suport suport a totes les mobilitzacions que es convoquin des de qualsevol sector de la població civil en defensa dels serveis públics.

Alternativa d'Esquerres per Badia i Esquerra Alternativa per Barberà

dijous, 7 de juliol del 2011

10 de juliol: IV Bicicletada de les CAV!! Participa!!

Aquest proper diumenge 10 de juliol, i per quart any consecutiu, les Candidatures Alternatives del Vallès, entre elles l'Esquerra Alternativa per Barberà, impulsen i organitzen la Bicicletada. Sortint de diferents poblacions del Vallès Occidental acabarem els diferents recorreguts totes plegades a Cerdanyola del Vallès. La iniciativa de la bicicletada és una forma de reclamar uns camins i itineraris segurs i saludables a peu i en bicicleta que connectin, com ja ho estaven en el passat, les diferents poblacions del Vallès, i també promoure un nou model de mobilitat que contribueixi a una millora de la qualitat de vida dels espais urbans, rurals i naturals. Al mateix temps, la bicicletada també és una forma de conèixer de primera mà l'estat de la xarxa actual de camins i itineraris, posant-se de manifest les mancances que encara existeixen en aquest àmbit.

Barberà tindrà el seu punt de partida a la Plaça de la Vila a les 10h del matí, des d'on farem un recorregut fins al primer punt de trobada, al pont del riu Ripoll, on ens trobarem amb les participants que vindran de Castellar del Vallès i Ripollet, i des d'allà ens dirigirem totes juntes fins al segon punt de trobada situat a la nostra ciutat, que serà al Parc Central, on ens trobarem les participants provinents de Sabadell, i totes plegades seguirem el recorregut per Badia, on s'afegiran les participants badienques, i ens dirigirem cap a Cerdanyola del Vallès, on finalitzarem la jornada lúdica i reivindicativa al Parc de la Riera.

Us hi esperem!