El “negoci” de la sanitat o com transvasen fons públics cap al lucre privat a través del poder polític corrupte
El passat dimarts 29 de gener, l’Ateneu de Barberà va tenir lloc la xerrada-debat “El negoci de la Sanitat”. L’espai autogestionat barberenc va tornar-se a omplir de veïns i veïnes de Barberà van assistir a l’acte, organitzat i impulsat per l'Esquerra Alternativa per Barberà en col·laboració amb Revolta Global- Esquerra Anticapitalista. Sota el lema el negoci de la Sanitat les persones convidades van explicar quin és aquest negoci i com la situació de crisi actual suposa el desmantellament de la sanitat pública i un canvi de model que redueix els serveis públics i els drets socials.
La xerrada va començar amb una anàlisi de la situació de crisi que vivim i quines alternatives tenim des dels moviments socials. El company Josep Maria Antentas, professor, activista i membre de Revolta Global-EA, va explicar com darrera de les retallades hi ha els interessos d’una minoria financera, de l’anomenat 1%. Aquesta minoria per sortir de la crisi i salvar-se ens ensorra a la resta, aprofita la crisi per imposar un canvi de model a on es redueix el feble Estat del Benestar existent i per extensió els drets socials. La crisi és un punt d’inflexió. Fa 4 anys, quan va començar la crisi, vivíem en l’apatia i el desànim i van ser les revoltes del món àrab i el 15M que mostren el malestar i la indignació i, de la indignació, la resposta a través de l’acció col·lectiva. Des d’aquell moment, tenim la creença col·lectiva del que podem fer, del que podem aconseguir, del poder que tenim per canviar les coses. Josep Maria Antentas, va afegir que a un món a on predomina la fragmentació el gran repte és que nosaltres aconseguim construir ponts per fer una tasca col·lectiva, i aquí és a on els moviments socials tenim molt a dir.
Després per explicar-nos quina és la situació de l’atenció sanitària pública al Vallès Occidental, l’Imma Prat, representant de la Plataforma Defensa Sanitat Pública Cerdanyola-Ripollet ens va posar en antecents de les lluites que s’han dut a terme des de la Plataforma i quines són les accions de futur de l’entitat a la nostra comarca. En el cas del Vallès, s’havien detectat deficiències e insuficiències de serveis de salut per una població tan nombrosa i la demanda d’un nou hospital, l’hospital Ernest Lluch suposava una millora en els serveis. En l’actualitat l’hospital no s’ha construït, ha passat per diferents revisions al llarg dels últims anys, ha sofert requalificacions dels terrenys, previsions també de la construcció d’habitatges i fins i tot d’un hotel. Ara, abandonat aquest projecte, la plataforma lluita i es coordina amb altres espais i entitats per la defensa dels serveis de salut d’atenció primària i denuncia la reducció del servei públic sanitari. Un model de salut que s’està transformant per treure-li qualitat, afegint costos i taxes públiques que encareixen el servei, a través d’un discurs de la classe política dirigent on s’intenta convèncer de què la sanitat privada és més eficient i de millor qualitat que la sanitat pública. L’experiència del nostre territori dóna mostres suficients d’aquest engany. Com aquesta sanitat privada ha patit el rescat de la Generalitat en més d’una vegada, així tenim l’Hospital General de Catalunya i la Clínica L’Aliança de Sabadell.
Després va ser el torn d’Albano Dante, editor de la Revista CafèambLlet que ens va presentar el seu treball d’investigació periodística que va destapar casos de corrupció en la sanitat catalana. Més d’actualitat que mai, els presumptes casos de corrupció amb noms propis dels hospitals municipals de Blanes i Calella, ara també esquitxats per aliances amb la màfia russa amb la implicació de càrrecs polítics de Convergència i Unió (CiU). Retolador en mà i pissarra, l’Albano Dante va exposar l’esquema del que representa el negoci sanitari, la sensació d’estafa que és aquesta crisi. Perquè remarca que no és una crisi, és una estafa, on assenyalant els casos de corrupció hem de prendre consciència de quin ha estat el mecanisme de l’estafa i com s’explica la privatització i els beneficis privats d’unes poques persones a costa dels serveis i fons públics. Uns beneficis de grans empreses amb aliances amb els poders polítics que controlen els contractes i adjudicació de serveis i subministraments dels hospitals públics. Uns molt grans beneficis econòmics i privats a través i en detriment dels serveis i fons públics sanitaris.
Volem remarcar, que tant la Imma com l’Albano van fer un esment explícit al paper dels governs municipals, des d’una perspectiva crítica, ja que reprodueixen un discurs hegemònic que cal combatre i és el de ser simples gestors d’una situació donada des de dalt. Sense negar el paper discriminatori que pateixen les administracions locals, posen de manifest que els governs municipals no són simples espectadors que apliquen directrius sinó que tenen capacitat per fer política, política que defensi els interessos locals de la majoria i, en molts casos, i com exemple els municipis vallesans com el de Barberà, no fan aquesta tasca, sense oblidar que la situació del present és responsabilitat de la seva acció política dels anys precedents i aquesta responsabilitat mai l’assumeixen.
Finalment, els assistents van poder comentar i debatre amb les persones convidades, tancant així una xerrada de debat que considerem que ha estat molt profitosa, pel seu caràcter informatiu i didàctic, a més de posar de manifest com l’acció col·lectiva organitzada i la investigació periodística són eines útils per deslegitimar el discurs hegemònic del poder polític instal·lat a governs centrals, autonòmics i municipals que funcionen com corretges de transmissió i execució d’aquest discurs; i també són eines útils per construir respostes sòlides per recuperar l’acció política en benefici de tots i totes i no d’una minoria.
Volem agrair la participació i la resposta de les persones convidades i assistents, al mateix temps que volem destacar la col·laboració de Revolta Global-EA en l’acte. Des de l’EAB només ens queda animar-vos a incorporar-vos, de la forma que pugueu, en la construcció d’una alternativa a la nostra ciutat.
El “negoci” de la sanitat o com transvasen fons públics cap al lucre privat a través del poder polític corrupte
Reviewed by Esquerra Alternativa per Barberà - Candidatura d'Unitat Popular
on
15:35:00
Rating:
Cap comentari: