#16F “Pel dret a l’habitatge. Contra el genocidi financer, assenyalem als responsables i exigim dació en pagament retroactiva, lloguer social i stop desnonaments ja!”

HPO buida a Barberà del Vallès
Des de l’Esquerra Alternativa per Barberà (EAB) volem animar-vos a participar de la manifestació que han convocat per aquest proper dissabte 16 de febrer a Barcelona les plataformes d’afectats i afectades per la hipoteca (PAH), que sortirà de Plaça Universitat a partir de les 5 de la tarda. La mobilització s’ha convocat amb el lema-demanda “Pel dret a l’habitatge. Contra el genocidi financer, assenyalem als responsables i exigim dació en pagament retroactiva, lloguer social i stop desnonaments ja!”, i que és un pas més en la lluita i solidaritat que les PAH, esteses per tot el territori, estan desenvolupant per defensar drets bàsics i elementals i per posar en primera línia d’actuació el suport mutu i l’acció col·lectiva.

A la nostra ciutat, Barberà del Vallès, el paper de la PAH s’enforteix cada dia més amb la tasca que estan desenvolupant persones i famílies afectades directament i persones solidàries. Un símptoma més que l’auto-organització de base i l’acció col·lectiva són els instruments bàsics per fer política i configurar polítiques que capgirin la situació actual. En aquest sentit, i davant el degoteig, malauradament, de nous casos, us animem a participar, tant com a persona afectada com a persona solidària, en el dia a dia de la PAH de Barberà. Cada dilluns a les 19:30h es reuneixen assembleàriament al local de l’AAVV de Can Llobet, al carrer Enric Granados 68. El suport mutu i la solidaritat comunitària és vital per donar sortides quotidianes a problemàtiques concretes relacionades amb un procés de desnonament com, també, per donar sortides estructurals que suposin un canvi en les regles del joc en favor del dret a l’habitatge i que elimini als estafadors del sistema financer i els seus legitimadors a governs central, autonòmics i municipals.

A nivell de l’acció política del govern municipal de Barberà del Vallès també volem fer algunes consideracions, després d’anys i anys on l’EAB ha treballat en matèria d’urbanisme i habitatge i ha destapat, pel conjunt del veïnat, projectes urbanístics que han estat exemples clars del que és la “bombolla” immobiliària i la transformació sistemàtica de patrimoni públic i municipal en habitatge privat i de compra. Valorem parcialment en positiu els darrers canvis, fruit de la pressió veïnal, sobretot a través de la PAH, que han suposat una major atenció i seguiment per part del consistori dels casos que entraven en procés de desnonament. Estem parlant de casos d’urgència i emergència on cap ajuntament es pot desentrendre’s. També valorem com un passet més, que es comenci a prendre en consideració, i de forma parcial, demandes reiterades expressades per part de diferents col·lectius en els darrers anys, com és l’increment de l’IBI pels propietaris d’habitatges buits a la ciutat. Encara que el govern municipal, de moment i malauradament, només opti per aquest increment en els que siguin propietat exclusivament d’entitats bancàries.

El que valorem com nefast és que l’actual govern municipal sociovergent, com en els darrers anys que van governar amb solitari o amb EUiA, no hagi canviat en res la seva política urbanística. La problemàtica de l’habitatge a Barberà del Vallès, amb totes les seves derivades socials, polítiques, financeres, etc., el govern municipal l’està vehiculant sistemàticament i en exclusiva a través de fer combinar l’acció entre la responsable d’habitatge i la de benestar social, imposant una lectura reduccionista del problema, centrant-lo, només, en l’atenció directa a situacions d’emergència i necessitat urgent. Aquests situacions, insistim, s’han d’atendre, faltaria més, però se n’obliden intencionadament d’una tercera pota des del govern municipal: la d’encarar l’actual situació apostant per un canvi en la política urbanística que eviti cometre de nou els mateixos errors del passat. Segurament tenir al capdavant de l’urbanisme municipal al mateix polític que ha venut tot el sòl municipal públic que ha pogut, és a dir, el màxim responsable polític de la bombolla immobiliària barberenca, és garantia que no canviarà res i que no s’assumiran, amb ètica política, cap responsabilitat i continuarem igual, com si res hagués passat.

Continuem sense cap mena de Parc Municipal d’Habitatge que doni resposta a les necessitats urgents i estructurals d’habitatge; l’existència, mínima, d’habitatges de protecció oficial no és cap garantia d’accés per a les persones necessitades o sol·licitants de la ciutat, gràcies a les diferents categories que han imposat els governants de la ciutat, i els habitatges continuen buits; s’han liquidat les reserves de sòl municipal venent-se al sector privat o cedint la seva explotació durant anys a entitats privades i financeres; l’Oficina d’Habitatge Municipal ofereix serveis i ofertes d’habitatge que realment no pot cobrir, generant desorientació i desànim entre les persones que acudeixen a aquest servei; etc. En definitiva, l’atenció i suport de l’Ajuntament a situacions d’extrema necessitat, si no es combina amb un canvi real en la política urbanística i d’habitatge, suposarà la reproducció i agreujament d'aquestes situacions.

Per tot plegat, us animem a ser actius i actives en la resposta col·lectiva a aquestes situacions d’injustícia i mal-govern, que també té una clara responsabilitat política a la nostra ciutat. I sortir als carrers de Barcelona i d’altres ciutats del país i de l’estat aquest proper dissabte és un pas més en la construcció d’alternatives al depredador i corrupte capitalisme. I us emplacem a participar de la convocatòria d’aquest dissabte 16 de febrer. A la nostra ciutat la PAH barberenca ha convocat a les 16:00h a l’Estació de Renfe pels i les que volgueu baixar en grup, i és una molt bona oportunitat per conèixer als i les companyes de la PAH de la nostra ciutat. Podem i podrem!


Assemblea de l'EAB
14 de febrer de 2013
#16F “Pel dret a l’habitatge. Contra el genocidi financer, assenyalem als responsables i exigim dació en pagament retroactiva, lloguer social i stop desnonaments ja!” #16F “Pel dret a l’habitatge. Contra el genocidi financer, assenyalem als responsables i exigim dació en pagament retroactiva, lloguer social i stop desnonaments ja!” Reviewed by Esquerra Alternativa per Barberà - Candidatura d'Unitat Popular on 14:52:00 Rating: 5

Cap comentari:

Sora Templates