JORNADA “HABITATGE AL VALLÈS. ELEMENTS PER A UNA POLÍTICA ALTERNATIVA D'HABITATGE

Un cop més les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV) es troben per discutir i construir propostes per als nostres municipis. Si primer es va engegar un debat per parlar de mobilitat i infraestructures que es va culminar amb la trobada que es va fer a Ripollet el 29 de març de 2008, ara engeguem un nou debat centrat en el tema en el tema de la producció i l’accés a l’habitatge, sense oblidar el model urbanístic i de ciutat que també va relacionat. És per aquest motiu que hem convocat una primera trobada que vol assentar les bases del debat i les propostes que puguem formular en els propers mesos, i que portarà per títol “Habitatge al Vallès. Elements per una política alternativa d’habitatge”, que tindrà el lloc el proper dissabte 22 de novembre a partir de les 17h al centre cívic de Ca n’Amiguet, al barri de La Romànica de Barberà del Vallès.

Per tal d’iniciar els debats comptarem amb la presència de dues persones que tenen una llarga experiència en matèria d’urbanisme i habitatge. Fent referència al geògraf, professor a la UAB, i director de l’Observatori de la Urbanització, Francesc Muñoz Ramírez, i la sociòloga, membre de l’Observatori DESC de Barcelona, i directament vinculada als moviments populars i de base que lluiten pel dret a l’habitatge digne. El primer ponent centrarà la seva intervenció en el model urbanístic que ha seguit, en general, la comarca del Vallès i, en particular, els seus municipis. La segona ponent, ens parlarà de les polítiques d’habitatge, aportant elements de crítica i alternatius als actuals models de promoció i producció d’habitatge des dels sectors públic i privat. Tot seguit obrirem un torn d’intervencions que esperem ajudin al debat i a assentar unes primeres bases que ens ajudin a generar propostes en matèria d’habitatge al nostres municipis.

Convoquen: les Candidatures Alternatives del Vallès (Alternativa Ciutadana de Rubí, Alternativa d’Esquerres per Badia, Altraveu de Castellar del Vallès, candidatures d’Unitat Popular de Sant Cugat del Vallès i Terrassa, COP-Compromís per Ripollet, Entesa per Sabadell, Esquerra Alternativa per Barberà i Participació Activa i Social de Cerdanyola del Vallès).


---------------------------------------
Des de l’Esquerra Alternativa per Barberà, l’espai municipalista encarregat sobre el terreny de fer possible aquesta jornada de les Candidatures Alternatives del Vallès, no volem passar per alt l’actual moment que es viu a Barberà en matèria d’habitatge, on existeix:

- una alarmant inoperància de l’Oficina Municipal d’Habitatge per generar solucions en matèria d’habitatge a la població que té l’accés més dificultós, havent esdevingut una simple finestreta descentralitzada que ens costa molts diners a tots els veïns i veïnes de Barberà.

- i un clamorós dèficit democràtic, ja que no es dóna la informació necessària al veïnat per poder conèixer i poder opinar i participar en les decisions que ens afecten a nivell col·lectiu i comunitari. Fem referència a l’actitud de manca de transparència que està mostrant el govern municipal en relació a l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) de l’Estació, en un moment en què el projecte urbanitzador ja està en informació pública des del passat 17 d’octubre i encara no s’ha dit res des d’instància municipals, sense oblidar que el període de consulta i al·legacions s’acaba el proper 22 de desembre. Es tracta d’una actuació que suposarà alterar i incrementar les previsions del Pla General urbanístic de Barberà vigent en l’actualitat -que preveia només la construcció de 82 habitatges en aquest zona on el 50% del sòl és públic i municipal- per ara 214 habitatges, on 104 seran habitatges privats i de venda lliure, 12 d’Habitatge Protegit (HP) en Règim Especial, 47 de HP en Règim General, 31 de HP en Règim Concertat i 21 HP en Règim Concertat Català i, tot això, recordem tenint més de la meitat del sòl disponible que és propietat de tots i totes les barberenques, i quan encara no s’està a l’espera dels habitatges de protecció del sector del Parc Europa, on no paren de construir habitatges privats que es van quedant buits i sense vendre. La inclusió d’un CEIP públic, un nou equipament municipal –promès ja fa molts anys- i l’obertura del carrer Pintor Fortuny són les propostes “amables” del projecte de l’ARE L’Estació que concentra quasi la major part de l’habitatge que construirà en la parcel·la més extensa que està en mans d’un sol propietari privat. Tampoc oblidem que es tracta d’un sector que patirà directament les conseqüències directes dels enlairaments i aterratges que hem de patir quotidianament. En definitiva, molts aspectes per valorar i moltes preguntes que estaria bé que responguessin els responsables polítics de la nostra ciutat i no s’amaguin darrera de qui són els grans valedors d’aquests projectes l’INCASOL i el conseller d’ICV, Francesc Baltasar. Volem que s’arregli el barri de Ca n’Estapé, que es millorin les comunicacions amb Badia del Vallès, que es dotin de més equipaments col·lectius a la ciutat, que hi hagi un accés real a l’habitatge per a la població barberenca que no pot accedir a una llar, però no creiem que això s’hagi de fer beneficiant a propietaris, constructors i promotors i es segueixi alimentant a un sector (on hi ha propietaris, promotors, constructors i, també, polítics) que s'ha enriquit a costa de xuclar molts sous i salut a moltes persones, desequilibrant les ciutats, consumint excessivament territori i deixant a moltes altres persones fora del dret a formar una llar. Ho podem fer diferent, ho hem de fer diferent.

Durant la jornada de dissabte, l’EAB tindrem alguna estona per informar sobre aquest tema a les persones assistents, però aprofitem l’avinentesa per convocar-vos a tots i totes les veïnes interessades en el tema de l’ARE L’Estació a què passeu per la propera assemblea de l’EAB que celebrarem a la Torre d’en Gorgs, com cada primer dijous de mes. Tractarem en exclusiva el projecte de l’ARE de l’Estació, per tal d’informar i ajudar a generar una resposta veïnal constructiva i propositiva a aquest projecte. Us hi esperem després d’esperar-vos també per la jornada d’aquest dissabte.

Esquerra Alternativa per Barberà
16 de novembre de 2008

Pd.: La informació que el govern municipal de Barberà (PSC-EUiA) no dóna sobre l’ARE l’Estació la podeu trobar vosaltres mateixes accedint a la web de la Generalitat. Esperem que us feu la vostra pròpia idea i feu circular aquesta informació pels canals que cregueu convenien. Gràcies:

http://www.gencat.cat/ptop/actuacions/informacio_publica/pdu_ares_valles_occidental.htm

(Si necessiteu ajuda ja sabeu... poseu-vos en contacte amb nosaltres i us ajudarem en tot el que puguem. Tenim la informació també en un CD que us el podem facilitar)
JORNADA “HABITATGE AL VALLÈS. ELEMENTS PER A UNA POLÍTICA ALTERNATIVA D'HABITATGE JORNADA “HABITATGE AL VALLÈS. ELEMENTS PER A UNA POLÍTICA ALTERNATIVA D'HABITATGE Reviewed by Esquerra Alternativa per Barberà - Candidatura d'Unitat Popular on 22:56:00 Rating: 5

Cap comentari:

Sora Templates