PER QUÈ NO PARTICIPAREM DE ‘CANVIEM BARBERÀ’

L’Esquerra Alternativa per Barberà (EAB) no participarà de ‘Canviem Barberà’ per coherència amb la nostra forma de fer política i les idees que defensem i posem en pràctica dia a dia. ‘Canviem Barberà’ és la nova estrategia pre-electoral d’EUiA per a les eleccions municipals de 2015, essent inexistent cap interès per fer un procés vertaderament basat en el reconeixement mutu entre espais polítics. Al revés, EUiA fa mesos que va parlar amb persones de l’EAB per explicar que impulsaven un espai que fos portat per persones independents, escollides en primera instància per ells.

Després d’algunes reunions en les quals es complia la premissa marcada d’EUiA en quant a que aquestes serien “obertes, però no públiques”, es creava un grup promotor.  Seguidament, van tenir lloc reunions paral·leles. Aquests fets i que les decisions es prenien votant posen de manifest formes de funcionar que xoquen frontalment amb la nostra manera de fer i d’entendre la política. I, per si hi havia algun dubte de les pretensions reals dels seus promotors, s’imposava (per vots) que en aquest espai no participarien espais organitzats sinó persones a títol individual. Decisió que es contradiu clarament amb la presència més que manifesta d’EUiA en aquesta iniciativa, essent impulsor i incidint de forma activa en tot el procés. Afegir que en altres processos i reunions que s’estan desenvolupant entre diferents espais polítics barberencs la seva resposta s’emmarca en la mateixa línia: l’aposta per ‘Canviem Barberà’.

Companys i companyes de l’EAB han assistit a algunes reunions prèvies com a gest obert a dialogar i, des del primer moment, vam compartir els nostres posicionaments, les contradiccions i els dubtes, com també van fer persones no vinculades a l’EAB que s’havien apropat a aquesta iniciativa. I la decisió de ‘Canviem Barberà’, on la sobrerrepresentació de persones vinculades o afins ICV-EUiA és més que evident, va ser la de no donar cap resposta als interrogants que es van generar des de la primera reunió i tirar endavant la presentació de ‘Canviem Barberà’ fos com fos. En definitiva, cap interès per fer un procés transparent, obert, públic i basat en el reconeixement mutu, sinó en tirar endavant  una  iniciativa partidista.

Des de l’any 2007, quan diferents joves que formaven part del teixit associatiu més actiu de la ciutat vam fer una Crida per Barberà per organitzar un nou espai polític la ciutat, l’EAB, les converses entre nosaltres i EUiA han estat només dues (a més d’una recentment a petició nostra, que després esmentarem). La primera, just abans de les passades eleccions i, la segona, per explicar-nos la seva iniciativa pre-electoral que ara estem valorant. Només s’han dirigit a nosaltres quan s’han apropat eleccions, quan la gent de l’EAB desenvolupa la seva activitat quotidiànament i són diverses les nostres línies de treball des del carrer, i que tenen una incidència clara en la vida política de la ciutat, impulsant un espai i dinàmiques polítiques inexistents a l’any 2007 a Barberà i que van agafar més esbranzida a partir de l’any 2011, amb noves iniciatives veïnals i de base. Amb aquesta manca de diàleg sincer es pot començar a parlar de construir alguna cosa plegats i plegades a Barberà? Amb estratègies pre-electorals partidistes que, en el fons, volen deixar fora i neutralitzar altres espais polítics municipals, que mobilitzen cada cop a més veïnat a través de noves formes de fer política, es poden plantejar processos d’unitat de cara a unes eleccions? Nosaltres creiem que no i esperem que, després de les properes eleccions, passi el que passi, tinguem tots i totes clar això i no repetim els errors que s’han comès fins ara. Aquest continuarà essent un dels nostres objectius.

I davant d’algunes posicions que demostren una clara mancança de respecte entre persones i espais, ja anunciem que des de l’EAB no jugarem a aquest joc que a alguns i algunes els hi pot interessar. I volem mostrar el nostre màxim respecte a les persones que per pròpia iniciativa s’han apropat o s’apropin a ‘Canviem Barberà’, com esperem que hagi el mateix respecte cap a les decisions polítiques que prenguin altres veïns i veïnes de Barberà, organitzats i/o no. I volem deixar clar que l’EAB sempre ha posat per sobre de tot la política, el programa polític i la pràctica política, i les persones que fan o han de fer possible aquesta pràctica. Les sigles per nosaltres és el de menys, ho diem ara i ho hem dit sempre. L’EAB és un exemple a Barberà del que es coneix com a nova política, participant d’estructures d’acció política horitzontal on sumem des de diferents espais. Així som i així actuem les persones que participem de l’Assemblea de l’EAB, participant i sumant també amb altres espais associatius de la ciutat, a iniciatives veïnals i ciutadanes o a campanyes polítiques locals. Així vam mobilitzar fins a 552 suports a la nostra ciutat en les darreres eleccions municipals, amb un pressupost molt humil i molta feina política al carrer. Uns suports on quedava clar que havíem mobilitzat vot abstencionista, un dels nostres objectius, que ho segueix essent per les eleccions municipals de 2015. La realitat barberenca també ens diu que els partits d’esquerres a Barberà ni som iguals, ni defensem el mateix ni tenim els mateixos objectius. No podem parlar per parlar de la unitat, sense analitzar-la bé, i sense engegar processos que vertaderament siguin d’Unitat Popular, des del reconeixement mutu i el convenciment d’entendre les eleccions municipals com un instrument i no com una finalitat. I un instrument que sigui guanyador i trenqui amb l’hegemonia imposada per la casta local que han representat el roblisme i el fraguisme. Un instrument que ha d’estar al servei dels i les veïnes i de les necessitats i la participació del i des del carrer, des de la transparència i la radicalització democràtica, rebutjant qualsevol subordinació i tutela partidista que vingui d’estructures jeràrquiques i verticals i que no obeeixi la voluntat popular de la nostra ciutat.

És per tot això que des de l’Assemblea de l’EAB hem decidit no participar de ‘Canviem Barberà’, l’estratègia pre-electoral d’EUiA de cara a les eleccions municipals de 2015, ja que no té res a veure amb la nostra manera de fer política ni amb les idees que defensem. 

Volem aprofitar també aquest comunicat per fer públic que ja fa uns dies vam engegar una ronda de contactes amb PCPB, EUiA, ICV, ERC, Podem i Procés Constituent amb l’interès de treballar escenaris pre i post-eleccions. No és l’únic procés obert a Barberà, on espais polítics barberencs i veïnat no organitzat mantenen converses multi i bilaterals. En els contactes bilaterals que hem engegat des de l’EAB, i que en els propers dies farem la valoració pública corresponent, hem mirat de treballar el que per nosaltres són punts bàsics  respecte la política institucional a seguir desplegant [clicar per veure document]. L’interès d’aquests “diàlegs” no és electoral, sinó explorar les complicitats que podem tenir amb uns i altres, per treballar aspectes que per nosaltres són bàsics, amb el convenciment que, entre totes i totes i des de tots aquests espais, podem contribuir a fer fora del nostre ajuntament a aquesta casta local el proper 24 de maig de 2015.


Assemblea de l’EAB, 13 de novembre de 2014
PER QUÈ NO PARTICIPAREM DE ‘CANVIEM BARBERÀ’ PER QUÈ NO PARTICIPAREM DE ‘CANVIEM BARBERÀ’ Reviewed by Esquerra Alternativa per Barberà - Candidatura d'Unitat Popular on 17:55:00 Rating: 5

Cap comentari:

Sora Templates